Behandlinger

Fylling

     Tannfylling er en løsning til å behandle en tannhull i de fleste tilfeller. Om en tann er skadet av karies, traume, slitasje, pusseskader, syre skader eller annet, vanligvis må tann repareres. Noen ganger er det nok med kun forebyggende behandling hvis tannskade er veldig liten og er bare i begynnelses fasen. Hvis tannskade blir større, da er det meget viktig å behandle den så snart som mulig, for å unngå videreutvikling og større problemer. Det er viktig å gjenopprette fullstendig tannens form og funksjon. Hver tann teller og hver tann som er i god relasjon og okklusjon med andre tenner er viktig for hele munnhelse.

     Komposittfylling er den mest brukt tannfylling som erstatter skadet tannvev og denne type fylling kan holde ganske lenge. Det kommer litt an på størrelse, lokasjon og utforming av hull som har noe med varighet å gjøre. Kompositt er best for små og mellomstore tannerstatninger. Hvis tann er veldig mye skadet, så noen ganger trenger en annen type behandling, som f.e. protetisk rehabilitering.

Hvordan legges en fylling?

     Tannens preparasjon er en del av tannbehandling. Først og fremst må tannlege fjerne evt. sykt vev, f.eks. karies. Iblant formes tann til slik at den får best mulig feste for tannfylling. Kompositt fylling fester seg veldig godt til tannvev, så man trenger ikke fjerne mye av tann, bare den delen som er allerede skadet av f.e. karies. Først man kan få bedøvelse, slik at opplevelse blir mest mulig behagelig og smertefri. Tannlege bruker ulike typer bor får å fjerne fjerne skadet vev på mest skånsom måte. Med kompositt fyllinger, må behandlings område være helt tørt så brukes forskjellige metoder for fuktighetskontroll. Før fyllingen settes inn, påføres et middel som gir best mulig feste som fungerer som lim mellom tann og selve fyllingen. Til syv og sist legger tannlege fylling i ulike omganger og mellom hver omgang lys tas i bruk. Lyset skal stivne materialet. Til slutt så fyllingen poleres slik at den føles behagelig for tunga og ikke tar mye bakteriebelegg og misfarging i seg. Tannlege utfører kontrollen at alt føles bra og at pasienten kan bite som normalt.

Rotfylling

     Hver tann i munnen har et hulrom med nerve og blodkar som er kalt pulpa. Om tann blir så mye skadet at defekten når dette hulrom, blir pulpa infisert av bakterier og da som regel får man den sterke smerte som selve smertestillende hjelper lite mot. Da er det for sent å bare legge fylling over defekten, siden fylling kan ikke hjelpe mot infeksjon i tannen. Da er det tid for rotfylling for å bli kvitt smerte, infeksjon og for å beholde tann lengst mulig.

 

    Rotfylling er en prosedyre som innebærer at pulpa renses bort og erstattes med et bakterietett materiale. Det er ikke mulig å beholde pulpa (eller tann) levende når den blir infisert med store mengder av bakterier fra munnen. Behandling handler om å fjerne alt infisert vev fra innsiden og alle mikroorganismer som kan skape langvarig betennelse under tann. Behandlinger tar mer tid enn enkelt fylling og kan utføres i 1 besøk eller trengs flere besøk, kommer an på hver enkelt situasjon. Den hoved signal som viser at mann trenger endobehandling er smerte, men av og til kan infkesjonen i tann være symptomfri eller gir lite ubehag og er oppdaget tilfeldigvis ved undersøkelse/røntgenbilder hos tannlegen.

     Om pasient har smerte i tann, det er signal at infeksjon sprer seg. Hvis tann får ikke behandling, kan infeksjonen spre seg til kjevebenet runde tannens røtter.


     Etter utrensing av en tann med infeksjon er det normalt å ha noe smerte. Smerte kan også bety at det pågår infeksjonsspredning og bruk av antibiotika kan vare en del av behandling. Ta kontakt med tannlege om du er ikke sikkert om din situasjon.


     Den eneste alternativet til en rotfylling kan være en fjerning av tann. Om det er mulig å bevare din egen tann, vil tannlege forklare deg din situasjon og vil starte en rotfylling. Hvis det er ikke mulig å redde tann, da må den fjernes for å stoppe spredning av infeksjon til kjevebein. Da en annen tann erstatning kan være nødvendig som tannimplantat eller bro.

Krone

     Noen ganger er tann så mye skadet at det blir behov for mer kompleks behandling en tannfylling. For eksempel hvis tann er veldig skadet og det er lite av tann igjen, kan det være ikke mulig å bygge den opp med fylling eller den blir ikke sterk nok etter slik behandling. Noen ganger er det for å gjøre tann sterkere, for eksempel etter rotfylling. Rotfylte tenner er mye svakere en andre tenner og vanligvis har store fyllinger i midten. Disse tennene kan fakturere eller sprekke lett hvis de får sterkere belastning på gjenstående tannstruktur og hvis den sprekken går ned i rot, så kan det være for sent å redde tann og sannsynligvis må hele tann fjernes. Da kan tannlege foreslå en krone for å forebygge and noen alvorlig skjer slik at pasienten unngår behov for enda større behandlinger i fremtiden.

 

     Tannkrone er et nytt skall av porselen, keramikk, zirkonium eller en annen materiell som festes på tannen. De nye og moderne materiellene ligner på naturlige tenner og etter slik behandling, tann blir ikke bare mye sterkere, men samtidig ser ut veldig estetisk. Estetikken og farge velges av tannlegen i forhold til bitt, nabotenner og pasientens ønsker. 

     Da former tannlegen tannen din slik at det er plass for et nytt skall. Det beholdes mest mulig av tannstruktur. Etter preparasjon, tar tannlegen en 3d skann av tann og vanligvis andre tenner for å få best mulig design og symetri og sender dette til tannteknikeren.

 

     Tannteknikeren printer ut 3d modell fra den 3d skann som tannlegen tok og fremstiller en tannkrone. Den leveres vanligvis om 1-2 uker til klinikken. Ved det andre besøket hos tannlegen prøves tannkronen på plass. Hvis begge du og tannlegen er fornøyd med farge, form og funksjon, festes den på tannen som langvarig løsning.

 

     En tannkrone har god holdbarhet og kan holde i mange år. Men det er viktig at man har god munnhygiene og kommer på regelmessige undersøkelser hos tannlegen. Det gis garanti på både tannleges og tannteknikers arbeid i 5 år.

     Fordeler med tannkrone:

 

    Gir muligheten til å reparere og beholde en tann som har store skader. Har ofte bedre holdbarhet enn fyllinger. Ser naturlig ut og gir et godt estetisk resultat. Minsker risikoen for krone- og rotfraktur spesielt på rotfylte tenner.

Bro

     Broen er en løsning får å erstatte en eller flere manglende tenner.Behandling er samme prinsipp som med singel krone, bare at det må prepareres 2 eller flere tenner ved siden av manglende tann. Det kommer an på hvor mange tenner som mangler og hvor sterke eller svake ar nabotenner. Bro kan variere i lengde og kan være fra 2 tenner til en helkjeve. Etter preparering av alle tennene som skal holde en bro, tar tannlegen igjen 3d skann eller et avtrykk og sender den til tanntekniker. De preparerte tennene dekkes så med en midlertidig bro.

 

    Tanntekniker lager bro på laboratoriet og sender den tilbake om 1,5-2 uker. På den andre besøk, prøves bro og sementeres hvis alt passer godt, så sementeres den som permanent løsning.

 

     Bro kan lages av mange forskjellige materiell, men de to vanligste er helkeramiske broer som f.e. zirkonium bro eller broer med en innerkjerne av metall med porselen brent utenpå.

Protese

     Protese er rimelig og enkelt løsning for å erstatte en eller flere manglende tenner. Det kan lages i forskjellige materiell som akryl, metalforsterket akryl, valplast og andre. Protese har god nok estetikken, men funksjon og komfort er noe mindre en med for eksempel implantat eller bro behandlinger.


     En protese kan lages som midlertidig løsning eller kan lages som permanent løsning.

 

   De fleste protetiske behandlinger utføres ved bruk av avansert 3D-skanner og det er sjelden at vi trenger å ta et konvensjonelt avtrykk som virker noe ubehagelig for en del av pasientene.

 

Alle kroner, broer og proteser lages av tannteknikken av høy kvalitets materialer.

Tannregulering

Vi utfører tannregulering med skinner: Invisalign, Clearsmile, Innman Aligner og andre systemer.

 

Kontakt oss for konsultasjon og mer informasjon.

Dental implantat

     Dental implantat er en kunstig rot som settes inn i kjevebenet. Etterpå det festes en krone eller bro for å erstatte de manglende tenner. Dental implant er vanligvis laget av titan og det tar ca 2-4 måneder før en implant har festet seg godt nok i beinet og kan belastes med en permanent krone. Hvis man for implantat i estetisk sone, kan det også være mulig å sette midlertidig krone på den samme dag. Den lages noe lavere slik at nylig satt implantat får belasting mens den groer seg.

 

     Når implantat har festet seg sterk nok, kan pasienten komme for den andre delen av behandlingen. Da tar tannlegen en avstøpning eller 3d skann og bestiller en krone på tannimplantat. Kronen festes med en spesiell distanse som passer inn i implantat og strammes med en skrue. Den prøves og hvis alt passer godt, så skrues krone på implantat med et bestemt kraft, slik at den ikke løsnes i fremtiden mens man tygger på den, men også ikke for sterk, slik at implantat eller bein ikke blir skadet av overskruing.

Når er det bedre med Implantat enn bro for å erstatte manglende tenner?

Implantat er spesielt godt valg for situasjoner:
     1. Hvis pasienten mangler en tann og nabo tennene er friske, ikke rotfylte og uten store fyllinger da er det ikke greit å slipe dem til bro. For å beholde friske tennene friske, så kan tannlegen anbefale tannimplantat.
     2. Hvis pasienten mangler bakre tenner og det er ingen tann bak som kan holde en bro. For å få de bakre tennene igjen er implantat vanligvis eneste sterk løsning, hvis man vil ikke ha en vanlig protese som er mye mindre komfortabelt.
    3. Hvis nabotenner er for svake eller har ikke god nok feste i kjevebein. Da kan det være bedre å ikke belaste de gjenstående tenner enda mer, så er implantat perfekt løsning. Da kan det holde en del av bitt og redusere belastningskrefter på andre tenner.

 

    Dental implantater kan holde ganske lenge og livet ut, men den trenger grundig vedlikehold og renhold, tett og kontinuerlig oppfølging hos tannlege eller tannpleier og det er også andre faktorer som kan spille en rolle.
Hos oss bruker vi Straumann dental implant systemet. Straumann har veldig høy standart og er en av de mest kjente og vitenskapelig testet.

Bein augmentasjon

     Noen ganger er det for lite bein for at implantat kunne settes inn. På første konsultasjons timen, vurderer oral kirurg eller tannlege bein kvalitet og om det er nok bein, både tykkelse og høyde, på den delen av kjeven, hvor det er behov for implantat. Hvis det er for lite bein der, kan kirurg vurdere å utføre bein augmentasjon. Oftest utføres det på samme behandlingsseanse som implantat innsetning. Hvis man mangler mye bein, kan det være behov for separat operasjonstime for bare bein augmentasjon. Da må implantats installasjon uttestes i flere måneder, men vi venter på bein tilheling.

Bittskinne

     Mange pasienten utvikler en tannslitasje over årene. Mest oftest, får man tannslitasje fordi man gnisser tennene mens man sover. Det er vanligvis ikke mulig å kontrollere dette og det kan bli enda være hvis man har mye stress på dagtid. For å beskytte tennene mens man sover, kan tannlege anbefale å bruke bittskinne.


     Da tas 3d skann og bittskinne lages hos tanntekniker i laboratoriet. Det utføres

Profesjonell tannbleking

   Profesjonell tannbleking utføres av høy kompetanse tannpleier. Kosmetisk behandling tar cirka 2 timer og det inkl. forberedelsen og konsultasjonstid. Tannpleier bruker bare godkjente blekemidlene og utstyr. Det er 6 prosent Hydrogenperoksids som tas i bruk gjennom behandling og den aktiveres med LED Pro blekelampe Brilliant Smile™ . For det første leges det spesial beskyttelsen for tannkjøtt og deretter påføres blekemidlene på tenner. Etter behandling får du helt nødvendig informasjon, hvordan passe på tenner og beholde ditt hvitt smil lengre. Vår tannpleier Guoda Jurgilaite har 5 års erfaring.

Kriterier som bør være oppfylt for å kunne blekke tennene:

• Fyllinger som pasient har, må være godt kvalitet;
• Om det er karies, må det behandles først;
• Før tannbleking bør overflatemisfarginger fjernet;
• Tannkjøtt må vare frisk, ingen andre sykdommer i munnen er obligatorisk;
• Pasient må være over 18 år.

Tannbleking hjemme

     Hjemmetannbleking kan være som hoved valg eller som supplement etter profesjonell tannbleking på klinikken. Det vanligste med hjemmetannbleking er å bleke tenner mens man sover. Det gis hele opplæring og instruksjoner før man begynner. Tannlegen tar en 3d skann eller avtrykk av overkjeven og underkjeven og det lages individuelt tilpasset blekeskinner. Disse passer veldig godt på tennene dine og faller ikke ut av munnen mens man sover. Man får spesiell blekegel og tannlege kan i tillegg anbefale en spesiell remineraliserings krem. Vanligvis bleking kan ta 3-10 netter, men lengden velges individuelt til hver enkelt pasient.